Min närmaste vän

Min närmaste vän, Hiba..

Vi flydde kriget i Syrien till Jordanien. Jag bodde i Jordanien i 3 år. Jag hade många trevliga vänner under tiden i Jordanien. Vi flyttade mycket, och vart nytt ställe vi bodde i träffade jag massor av snälla kompisar. Vi träffade varann under sista året på högstadiet, en stressig tid. Man kan säga att vi träffade varandra vid fel tidpunkt. Vi var tvungna att ta studenten i det där året. Man hade ingen tid för vänner och ha kul tillsammans. Vi kunde snacka lite bara under rasterna med andra tjejer, läsa läxorna tillsammans, räkna matte och ibland pratade vi om  livet och kläder och sånt. Hon är en trevlig tjej. Jag var väldigt oroligt och rädd på den tiden. Hon kunde få mig att må bra och få mig att skratta. 

       ”Allt kommer att vara bra med oss” brukade hon säga. Lärarna brukade säga: “ Det finns inga sanna vänner i livet. Nu är ni i samma klass, bryr ni er om varandra men efter examen kommer var och en att gå  sin egen väg och sitt eget liv, sitt eget universitet ”. Jag själv trodde dem, det verkade rätt. Efter studentexamen var det som lärarna sagt ganska sant. Vi kunde bara ha kontakt  med varandra genom Facebook. Vad som hänt med oss? vem som klarat sig och vem som inte klarade examen? Jag var godkänd med höga betyg, jag visste om andra som var godkänd men hon då??

      Det fanns inget på hennes Facebook, så jag ringde henne. Hennes röst brukade vara full av glädje. Nu var var ledsen. Hon var inte godkänt och hon måste repetera allt från början. Det var tragiskt att höra detta faktiskt. Dagarna gick. Alla har börjat läsa på universitetet. Jag kunde inte göra det. Vi visste redan att vi skulle till Sverige. Jag var ledsen eftersom jag skulle lämna ett land som jag hade mycket minne i. Både dåliga och fina minne. Andra visste att vi skulle åka. Jag tyckte att de var avundsjuka. Att resa till “Europa” och särskilt “ Sverige” var “en dröm”. Jo, det var något bra, väldigt bra, men det var ju inte “ himlen” och man kan inte få allt i Sverige som de trodde. Man blir trött. Trött av att resa och börja igen. Att börja från början. När hon fick höra att vi skulle resa träffade vi igen. Hon var palestinier, alltså de som för länge.. länge sen flydde till Jordanien och bodde där.

      Hon har hört mycket om plågan, att det blir krig och man måste lämna sitt hem. Som alltid: “ Allt kommer att gå bra, Nour”. De sista månaderna träffade jag henne mycket, tre gånger faktiskt. De som vi träffade varandra utan skolan, utan stress. Vi åt tillsammans, shoppade tillsammans, promenerade i gamla staden och kom bort. Vi skrattade mycket, och hade kul tillsammans. Nu är jag här i Sverige och skriver på svenska. Hon pluggar hårt och jobbar samtidigt. Vi har fortfarande kontakt med varann. Jag kommer aldrig att glömma bort de dagarna. Vi ringer varandra och pratar i många timmar. Det känns fantastiskt att ha en vän som får dig att må bra och hjälper och stöder dig.

Annonser

Författare: Nour Al-houda Kanjo

Hej! Kul att du har hittat hit! Nour heter jag och jag är 20 år gammal och jag kommer från Syrien. Jag föddes 1997 i Homs i Syrien och kom till Sverige i början av 2016. Nu läser jag till farmaceut på Uppsala universitet. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva. Redan som nioåring älskade jag att skriva dagböcker och berättelser. Efter ett och halvt år i Sverige fick jag min första novell publicerad i en novellsamling. Idag har jag fem noveller publicerade i olika böcker. På denna sida kommer jag att hålla dig uppdaterad kring allt som rör mitt skrivande: nya/pågående projekt, mina tankar och idéer, eventuella framträdanden, reportage och andra spännande händelser! För att köpa mina publicerade böcker du får gärna kontakta mig via nalhouda759@gmail.com. Annars finns de även tillgängliga på Adlibris, Bokus och Amazon. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s